RSS

Maksiat Dalam Bergerak Kerja

01 Jul
Assalamualaikum…..

Sorry…tak sempat and tak ada idea yang baik untuk dicurahkan. Nak bagi orang lain faham bukan perkara yang mudah tambah-tambah lagi perkara besar macam ni…yang paling susah bila ia melibatkan sikap manusia yang fleksibel sifatnya.. susah untuk difahami…

Okeylah, kita terus kepada tajuk perbincangan kita. Kali ini perbincangan kita berkisah tentang ikhtilat. Baru-baru ni, sempat juga baca buku bertajuk ‘Aku Terima Nikahnya’…not bad… dalam buku tu penulis ada cerita tentang ikhtilat sebelum dan semasa bertunang dan sesuai dengan waqi’ kita..orang melayu…Bertunang adalah masa untuk seseorang itu mengenali pasangannya tapi ada batasan. Bagi saya situasinya sama dengan kita yang sedang bergerak kerja ataupun tidak bergerak kerja… Sama ada kita berhubung secara direct ataupun menggunakan telefon, sms, YM, e-mail dan lain-lain yang difikirkan boleh menghubungkan kita dengan kaum muslimin yang anjabi… semuanya dibolehkan dengan niat yang seharusnya jelas. Saya rasa tak perlu kot nak huraikan niat yang jelas tu macam mana…

Persoalannya sekarang, macam mana kita nak tahu had sempadan kita dalam berhubung tadi..sama ada secara direct ataupun indirect ???… Allah kurniakan kita akal dan instinct yang boleh menghukum sesuatu perkara yang kita lakukan itu sama ada baik ataupun sebaliknya..Oleh itu nasihat saya dalam kita berhubung bila rasa tak sedap hati..belajar-belajar tekan break…cukup-cukuplah tu…takut nanti kita bergerak kerja dalam maksiat pula..saya pinjam perkataan tadi melalui kata-kata yang selalu diucapkan oleh seorang sahabat saya yang amat saya hormatinya bukan sahaja sebagai seorang sahabat bahkan lebih dari itu.

Cukuplah setakat ini sahaja dahulu. Selalulah berdoa semoga Allah menjauhkan kita daripada fitnah yang bukan sahaja akan mencalarkan maruah kita tetapi maruah Islam juga akan tercalar.

Wassalam…
Advertisements
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: