RSS

Hanya Kerana Cinta

01 Aug
Manusia dilahirkan secara fitrah mempunyai rasa ingin dicintai dan mencintai. Tetapi adalah sukar untuk kita meletakkan cinta kita kepada seseorang hanya semata-mata kerana Allah, sepertimana kata-kata Imam Nawawi “Aku mencintaimu kerana agama yang ada padamu, jika kau hilangkan agama dalam dirimu, hilanglah cintaku padamu.” Kerana kasih sayang Allah itu membatasi kasih sayang seluruh makhlukNya.

Bila seorang sahabat mengadu kepada saya bagaimana dia ingin menasihati roommatenya yang semakin lama semakin jauh dengan Allah S.W.T. Sembahyang tidak lagi menjadi rutin kehidupannya. Bahkan rutin tersebut diganti dengan keluar bersama teman lelakinya sehingga balik ke bilik di waktu orang muslim bangun beribadah di malam harinya.

Terdiam saya buat seketika. Saya bukanlah seorang yang pandai memberikan nasihat apatah lagi memberi tunjuk ajar dalam masalah yang sedemikian rupa. Diam-diam dalam hati saya mengatakan “Mulia sungguh hatinya” Keriasuan pada roommatenya membuatkan dia cuba untuk menyelesaikan masalah roommatenya tadi sehingga masalah tadi diadukan kepada saya.

Mungkin ada yang mengatakan masalah ini adalah masalah biasa. Tetapi harus kita ingat, apabila masalah ini terjadi kepada orang yang seagama dengan kita, adalah tidak patut untuk kita membiarkannya. Bimbang nanti di akhirat kelak dia akan menyalahkan kita akibat sikap kita yang tidak ambil pedulinya.

Sifat manusia yang sukar untuk difahami kadang kala membuatkan kita kebingungan memikirkannya. Memang tidak salah pada ungkapan yang mengatakan ‘cinta itu buta’ Tetapi haruskan seorang muslim itu menyerahkan segalanya hanya kerana cinta. Bagi saya cinta pada seseorang itu akan berkekalan sekiranya Allah turut mencintai individu yang kita cintai. Tetapi cinta itu tidak akan berkekalan andainya cinta yang kita berikan itu kepada insan yang Allah murkai. Jadi pandai-pandailah dalam memberi cinta. Agar cinta yang kita berikan memperoleh redha Allah S.W.T bukan kemurkan daripadaNya.

Advertisements
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: