RSS

Monthly Archives: October 2008

"Kak Long..tertib tu ape?"

Apabila azan Maghrib berkumandang sahaja barulah adik-adikku sibuk menuju bilik air untuk mengambil air sembahyang. Semuanya menunggu giliran untuk mengambil air sembahyang.
“Chik Lah, tolonglah baca. Nina tak pandai”. Pinta adik bongsu kami. Usianya pada ketika itu baru sahaja empat tahun.
Pada dinding yang bertentanggan dengan pintu bilik air rumah kami, ayah gantungkan white board padanya. Pada white board tersebut juga emak tuliskan cara mengambil air sembahyang untuk panduan anak bongsunya. Walaupun pada ketika itu dia baru sahaja mengenal huruf, baru sahaja pandai mengeja.
“Chik Lah, cepatlah” pinta Nina sekali lagi apabila permintaannya tadi tidak dilayan.
“Yelah..yelah. Haaa, cepat…” Kak Chik Lah merupakan adik kedua bongsu saya. Chik Lah membaca satu persatu cara mengambil air sembahyang tadi.
“Basuh muka pula…jangan lupa baca niat” Chik Lah cuba mengingatkan Nina.
“Yelah, Nina tahulah”. Sememangnya pada usia empat tahun lagi Nina telah menghafal lafaz niat wuduk. Malah dia juga menghafal doa naik kenderaan, menghafal Surah Tahaa, ayat 1 sehingga 5 dan banyak lagi ayat-ayat lazim yang lain. Semuanya kerana kesan pentarbiyyahan yang perolehinya di PASTI.
“Basuh kaki pula…”
“Dah siap”
“Okey last sekali, tertib”
“Haa, tertib tu ape?” Tanya Nina sedikit terkejut kepada Chik Lah. Mungkin dia tidak pernah dengar perkataan itu.
“Tertib itu adalah sejenis belalang”
“Haa, mufti mana yang ajar tertib tu belalang?” Saya yang tadinya hanya mendengar dari dalam bilik tiba-tiba bersuara. Chik Lah hanya tersengih memandang saya. Mustahil best student tidak tahu tertib tu apa. Saja dia ingin kenakan adiknya. Sepantas kilat Chik Lah masuk ke dalam bilik air. Mungkin tidak mahu mendengar bebelan saya.
“Kak Long, tertib tu ape?” Soalan yang tadinya diajukan kepada Kak Chik Lah diajukan pula kepada saya. Bersungguh benar dia ingin tahu. Saya menghampirinya.
“Tertib tu bila kita ambil air sembahyang kita tak boleh ikut suka hati kita je nak buat yang mana dulu. Mesti ikut turutan. Kalau mula-mula kita ambil air sembahyang kita kena basuh tangan lepas tu kita berkumur sampilah kita basuh kaki, macam tulah kita kena buat. Tak boleh kita basuh kaki dulu, lepas tu basuh muka, lepas tu basuh tangan. Mesti ikut turutan daripada yang mula-mula sampailah yang akhir”. Saya cuba menerangkannya menggunakan white board yang tertulis cara-cara mengambil air sembahyang tadi, supaya dia mudah faham.
“Oooo..” Muncung bibirnya sambil mengangguh-angguhkan kepala tanda memahami perkara yang ditanya olehnya tadi. Saya hanya tersenyum dengan telatahnya.
“Cepat pergi sembahyang, ayah dah nak sembahyang”. Ujah saya kepadanya. Terus sahaja dia berlari meninggalkan saya keseorangan.
Sememangnya usia yang sekecil itu terlalu banyak perkara yang ingin diketahuinya.
“Rindu tu ape, Kak Long?” Soalan sebegini pernah ditanya oleh adik bongsu saya ini sewaktu Hari Raya Aidil Adha. Waktu itu emak kami sedang menunaikan haji. Lalu saya ajukan soalan sama ada dia merindui emak, setelah dia mengatakan bahawa emak kami tentu berada di Masjid al-Haram kerana pada waktu tersebut, takbir hari raya di dalam televisyen memaparkan suasana di Masjid al-Haram.
“Kak Long, Allah tu kat mana?”
“Kak Long, kenapa bulan tu tak jatuh-jatuh pun. Nina tak nampak tali pun tergantung kat bulan tu?”
Soalan sebegini agak memenatkan saya untuk menjawabnya..Lebih penat daripada menjawab soalan exam di universiti yang lamanya tiga jam. Bagaimana untuk memahamkan kanak-kanak yang seusia ini untuk sesuatu perkara yang semestinya bersangkut paut dengan akidahnya…hendak kaitkan ilmu sains? Astronomi? Tarikan graviti? Hadis? Al-Quran? Mantik?..semuanya bergantung kepada kita… tetapi mahu tidak mahu, perlu untuk kita menjawabnya. Kerana jawapan yang kita berikan akan membuatkan mereka merasai kewujudan Allah di sisinya.
Advertisements
 
4 Comments

Posted by on October 28, 2008 in Ragam Kehidupan

 

Muhasabah Itu Indah

Solat semakin tidak khusyuk…solat yang selalunya di awal waktu semakin lama semakin jarang diperolehi…solat jemaah di masjid pula jarang-jarang sekali. Sepatutnya semakin banyak nikmat Allah yang diperolehi sepatutnya semakin dekat kita denganNya tetapi sebaliknya yang terjadi.

Bila solat…ingatan kita pada assignment yang bertimbun masih belum disiapkan… kita resah memikirkan assignment yang dirasakan tidak sempurna…tetapi kita tidak resah kepada solat kita…ibadah kita yang kita tidak buat bersungguh-sungguh seperti mana assignment yang kita siapkan.

Kita sibuk merancang itu dan ini… meeting yang terpaksa kita hadiri kadang kala bertindinh-tindih…usrah yang kita gerakkan bukan satu malahan tiga, empat usrah dalam seminggu kita terpaksa hadiri dan yang kita handle…tetapi perancangan yang kita atur untuk diri kita tidak sesempurna perancangan yang kita atur di dalam meeting dan sebagainya…

Hati ini terdetik adakah kesibukan ini…, nikmat نقمة ) ( ataupun ni’mat ( نعمة )?. Kalau ni’mat alhamdulillah…tapi kalau nikmat, nauzubillah…Ni’mat itu ialah kurniaan Allah S.W.T kepada hambaNya yang menjadikan hambaNya semakin dekat denganNya. Tetapi nikmat pula ialah kurniaan Allah S.W.T kepada hambaNya sebaliknya untuk menjauhkan diri daripadaNya.

Sepatutnya kita ikut resmi padi…semakin berisi semakin tunduk…tetapi kebanyakan daripada kita, semakin tinggi jawatan, tinggi taraf pendidikan, semakin kaya, hidup bahagia bersama keluarga…makin kita lupa pada pemberiNya.

Muhasabah itu indah…andai kita sentiasa melakukannya dan supaya kita tidak lupa kepadaNya…

 

Apabila ada yang bertanya tentang cinta…

Seronok bermusafir dengan postgrad, undergrad, staf dan lecturers ISDEV kelihatan di wajah masing-masing. Cerita tentang diri, anak dan pelbagai pertanyaan bermula dari assignment sehinggalah pertanyaan yang agak sensetif dihujani oleh setiap individu yang menyertai program lawatan ke Wisma Darul Aman, Alor Setar Kedah yang bertujuan untuk melihat pentadbiran di Kedah setelah PAS berjaya mengambil alih pemerintahan pada Pilihan Raya Umum 12 yang lalu.

Memang diakui bahawa pembentukan ukhwah yang diprogramkan secara tidak formal adalah lebih berkesan berbanding secara formal. Peluang waktu makan, membeli belah di Pekan Rabu, di dalam bas (maklumlah dalam bas ada mikrofon) dan lain-lain tempat digunakan sepenuhnya oleh kami.


“Macam mana kita nak kenal lelaki tu sesuai untuk kita atau tak?” Fiza bertanya.

“Pertama, cara dia approach kita…adabnya macam mana, memaksa atau sebaliknya…yang lebih baik ada orang tengah yang telah berumah tangga. Orang tengah tu sampaikan kepada kita. Pihak lelaki akan sampaikan kepada si suami. Kemudian suami akan sampaikan kepada isterinya…lepas tu isteri tadi akan sampaikan hasrat tersebut kepada kita, pihak perempuan. Buat macam tu penting malah lebih baik sebab boleh elak macam-macam benda tak elok. Contoh, tak adalah borak-borak dalam telefon atau sms…ikhtilat lebih terjaga…Dua, mintalah pada Allah, Dia lebih kenal lelaki tadi sesuai atau tak dengan kita. Jangan terburu-buru buat keputusan. Sebab kita akan hidup dengan lelaki tadi bukan sehari dua atau setahun dua..tetapi selama-lamanya..sehinggalah masuk syurga pun dia masih jadi suami kita. Bila dah buat keputusan cepat-cepat bagi tau mak dan ayah. Biar mak dan ayah yang uruskan yang selebihnya”

“Tapi kalau istiqarah tak nampak pun macam mana?” tanyanya lagi.

“Saya pun tak pandai nak cakap…tapi berat hati kita tu macam mana?…Kadang-kadang Allah dah bagi hint tapi kita tak sedar. Tapi berat hati tu kena tengok juga…takut-takut syaitan atau nafsu yang beratkan…sebab tulah jangan bercinta sebelum kahwin..”

“Mustahillah tak bercinta sebelum kahwin?, tak kan tak berborak langsung kot…sms ke?..telefon tu maybe lah…” Fiza menyatakan kepelikannya kepada saya.

“Pasal apa pula pelik..tak ada yang pelik pun.” Jawapan yang ringkas saya berikan kepadanya.

“Ya lah Radieah…macam mana tak bercinta sebelum kahwin tu?” Wawa juga mengajukan soalan yang sama kepada saya.

“Kawan saya pernah cakap… semakin manis sebelum kahwin, makin tawarlah selepas kahwin…so nak manis yang mana satu?” saya ajukan kembali pertanyaan kepada mereka.

“Memanglah Kak Radieah…kalau boleh nak lah yang macam tu” Macam kecewa pun ada luahan hati Niza tadi.
“Kalau nak yang macam tu…bermula dari kita dulu” spontan jawapan tersebut keluar dari mulut saya.
“Niza tak pernah bercoupel ye…” balasnya kembali.
“Tak kisahlah bercouple atau tak…yang penting macam mana kita jaga hubungan kita dengan lelaki yang anjabi..selamba ke?…malu-malu ke?…cuba elak ke? …terpulanglah…. pilihlah yang terbaik” Nasihatku.

“Iss..susah tu..” Siapa entah yang cakap macam tu tak perasan pula saya.
“Tulah mujahadah namanya…dahlah, saya bukan Dr. Cinta, Tanya orang lain lebih baik berbanding tanya saya” Mereka semua tersengih memandang saya.

Kadang-kadang menasihati orang yang mula-mula nak belajar lebih baik berbanding yang telah faham tetapi tidak lakukan perkara yang difahami olehnya…Emm..yang menasihati ini pun belum tahu lagi mujahadahnya macam mana…
 
 

Hidupkan Rasa Beraqidah, Suburkan Rasa Kehambaan

Soalan yang ditanyakan oleh seorang kakak sewaktu lunch bersamanya tengahari tadi masih teringat-ingat sehingga ke malam hari.
“Apa yang diingini oleh seorang remaja?” tanyanya pada saya.
“Saya tak faham?” soalan yang diajukan dibalas dengan soalan kerana saya tidak memahami inti pati sebenar yang ingin ditanyanya.
“Yelah..awak kan belajar tentang benda-benda macam ni”
“Ooo..” saya mula memahami maksud pertanyaannya.
“Sebenarnya ia terpulang kepada tasawwur (worldview) seseorang tu. Macam adik saya…waktu dia masuk lif nak pi bilik saya dia cakap ‘banyaknya peraturan’. Dalam lif kat Saujana tu ada tertampal peraturan. Saya cakap ‘memanglah peraturan tu memudahkan kita’ adik saya balas ‘tak langsung’…ada orang anggap peraturan untuk memudahkan tetapi ada juga orang yang anggap peraturan tu menyusahkan” cerita saya berkenaan tasawwur adik saya terhadap peraturan.
“Saya belajar secara keseluruhannya macam yang akak pergi program Management Qalbu. Macam mana kita nak mengurus hati kita…supaya pandangan kita, worldview kita atau tasawwur kita pada sesuatu perkara berlandaskan apa yang Islam kata. Bahkan ada student pHd buat research tentang Tazkiyyah An-Nafs (penyucian jiwa) berlandaskan Management Qalbu yang akak pergi hari tu.” Sambung saya lagi berkenaan perkara yang saya belajar.
“ Akak rasa kita selalu ada kuliah tazkiyyah an-nafs tak pernah tinggal setiap kali program tapi kenapa tak pernah berkesan? Macam kita solatlah…sepatutnya solat mencegah kita daripada perbuatan keji dan mungkar tapi sebaliknya yang berlaku. Sepatutnya jisnya (how to spell?) kita dapat”
“Mungkin sebab waqi’e mereka?” saya memberikan pandangan.
“Ye..tapi sampai bila kita nak bergantung pada waqi’e, sedangkan nanti bila dah keluar, dah berkahwin, berkeluarga…?..Bagi akak sebab individu tu sendiri”
Perbualan kami tentang perkara tersebut terhenti setakat itu sahaja. Masih tiada jalan penyelesaian. Saya mengakui perkara yang diperkatakan kakak tadi. Sebab diri kita…bukan sebab orang lain. Bahkan banyak dalil-dalil dalam Al-Quran dan hadis menyatakan perkara tersebut…menyuruh kita berfikir “….apakah kamu tidak berfikir”
Firman Allah S.W.T yang bermaksud,
“Allah tidak menganiaya mereka, akan tetapi merekalah yang menganiaya diri mereka sendiri” Surah Ali-Imran, ayat 117.
Oleh itu, hidupkanlah rasa beraqidah…suburkanlah rasa kehambaan.
Mana mungkin kita boleh merasa kita ini adalah seorang hamba andai kata aqidah masih diawang-awangan…perkara dasar iaitu aqidah harus diselesaikan terlebih dahulu dan insya Allah yang selebihnya akan menyusul..(rasa kehambaan, akhlak, worldview dan lain-lain)
Menurut Imam Al-Ghazali penyucian jiwa kita akan berlaku melalui tiga perkara iaitu takhalli (mengosongkan jiwa daripada sifat mazmumah), tahalli (memasukkan sifat mahmudah), dan tajalli (perbuataan baik akhirnya dilakukan kerana sudah sebati dalam diri).
Ada pendapat yang mengatakan ‘saya tak mahu buat qiam sebab saya rasa tak ikhlas’ Saya tidak menafikannya tetapi jika kita lihat konsep Imam Al-Ghazali sendiri..sifat mazmumah kita cuba seboleh mungkin tidak dilakukan oleh kita dan dalam masa yang sama kita cuba lakukan perbuatan baik. Memang susah tetapi itulah mujahad an-nafsi. Fitrah manusia, Allah jadikan suka buat sesuatu perkara yang baik…jadi insya Allah, perbuatan yang pada mulanya tidak ikhlas dilakukan oleh kita..akhirnya menjadi darah daging kita..
Bermula dengan paksaan akhirnya menjadi suatu perkara yang ikhlas kita lakukan. Namun semuanya bergantung kepada diri kita…segala-galanya bermula dari dalam diri kita. Kita ada kekuatan tetapi sayang kita tidak gunakan..
 
2 Comments

Posted by on October 17, 2008 in Tazkirah

 

“…syaitan pun dia boleh yakinkan” Tun Mahathir Mohammad

Pencarian pucuk pimpinan Malaysia kembali bermula setelah rakyat mula kecewa dengan sikap Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi. Jika dilihat senario politik Malaysia, rakyatnya masih tercari-cari pemimpin sebenar yang mampu memimpin mereka.

Melihat kepada era kebangkitan Tun Mahathir Mohammad semasa mula-mula dilantik sebagi Perdana Menteri Malaysia. Kajian mendapati dua tahun pertama pemerintahannya, beliau lebih bersikap terbuka..memberi kebebasan kepada rakyat untuk menyuarakan pandangan dan kritikan. Namun selepas dua tahun memegang tampuk pimpinan tertinggi di Malaysia beliau mula mengamalkan dasar kediktatorannya. Beliau mula menggunakan akta-akta untuk mengelakkan rakyat bersuara. Akta ISA, AUKU, Akta Hasutan dan mengawal media massa digunakan olehnya bagi menggunci suara-suara mereka yang mengkritik pemerintahnnya. Pemerintahan beliau mula dicemuh oleh banyak pihak.

Selepas Tun Mahathir meletak jawatan. Penggantinya Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi telah mendapat sokongan yang padu daripada rakyat Malaysia. Slogan yang digunakan olehnya, “Bekerja bersama saya, bukan bekerja untuk saya” dan “Cemerlang, gemilang, terbilang” membawa tuah kepadanya. Buktinya semasa pilihanraya pada tahun 2004, Barisan Nasional di bawah pimpinannya telah berjaya menguasai hampir semua kerusi yang dipertandingkan. Islam Hadhari yang dipelopori oleh beliau telah dicanang seluruh pelusuk dunia. Rakyat mula menilai bahawa beliau memang layak menggantikan Tun Mahathir. Malang sekali kerana usia pemerintahnnya tidak lama. Terlalu banyak cemuhan dan kritikan daripada pelbagai pihak sama ada daripada pihak pembangkang mahupun kerajaan telah dilemparkan kepada beliau.

Dalam keadaan terdesak dan suasana tekanan daripada pelbagi pihak Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi terpaksa meletakkan jawatan dan beliau memilih Dato’ Seri Najib Tun Razak menggantikan tempatnya. Scandal yang melanda Dato’ Seri Najib Tun Razak dirasakan tidak baik untuknya menjadi pemimpin negara menggantikan Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi. Imejnya yang tidak bersih dirasakan akan membuatkan rakyat akan lebih cepat memberontak berbanding zaman pemerintahan Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi. Imejnya yang boros membelanjakan wang rakyat semasa menjadi Menteri Pendidikan kerana membina sekolah-sekolah tanpa mengikut keperluan dan kapasiti pelajar di sesebuah kawasan menyebabkan wang rakyat banyak dibazirkan olehnya. Sewaktu menjadi Menteri Pertahanan pembelian kapal selam, jet pejuang, Altantuya…semuanya menimbulkan persoalan.

Masyarakat mula melihat bahawa Dato’ Seri Anwar Ibrahim mampu menyelesaikan semua kemelut kepimpinan yang berlaku kini. Rakyat mula mendambakan kepimpinan yang berwibawa dan berkarisma untuk menjadi pemimpin mereka. Karisma yang terdapat pada Dato’ Seri Anwar Ibrahim membuatkan semakin ramai menjadi penyokong kuat beliau. Tun Mahathir pernah berkata bahawa “…syaitan pun dia boleh yakinkan”. Apakah yang dimaksudkan oleh Tun Mahathir? Adakah rakyat akan kembali kecewa seperti mana kecewanya mereka kepada kepimpinan Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi? Di mana silapnya Dato’ Seri Anwar Ibrahim?
Saya tahu walaupun kurang pasti…Anda semua bagimana?

 
Leave a comment

Posted by on October 17, 2008 in Ragam Kehidupan

 

“Prof, kenapa kita tak jemput Yusuf Al-Qardhawi?”

Master dalam bidang Pengurusan Pembangunan Islam membuatkan saya perlu banyak membaca buku-buku tulisan ulama contemporary terutama tulisan Yusuf Al-Qardhawi berkenaan fatwa-fatwanya. Tetapi saya tidak pernah mengenaili ulama tersebut. Hanya yang saya tahu dia adalah ulama besar yang mampu mencorah perubahan dunia yang kini bermacam mehnah dan tribulasi menimpa umat Islam.

Majalah i, yang saya baca sebentar tadi mengisahkan serba ringkas kehidupanya. Ya..memang patut Allah kurniakan kemuliaan ke atasnya..Saya teringat perbincangan kami semasa usrah ISDEV beberapa minggu lepas. Waktu itu USM baru sahaja menerima pengiktirafan untuk menjadi Apex University.

USM berpeluang untuk jemput siapa sahaja tokoh akademik di seluruh dunia. Jika dahulu semasa USM jadi Research University, pihak universiti galakkan bakal pensyarah USM keluar negara untuk buat pHd tetapi sekarang adalah sebaliknya…tokoh akademik akan dibawa masuk ke USM. Ini kerana pihak USM tidak mahu pelajar akan terpengaruh dengan budaya luar sebaliknya mereka mahu bakal penyarah USM berfikir untuk memajukan Negara Dunia Ketiga mengikut acuan USM bukan acuan Negara Dunia Pertama.

Contoh paling mudah kalau dulu Negara Maju berkembang dengan bioteknologinya. Kemudian untuk mengikut arus tersebut USM turut sama mempelajarinya…tetapi sayang kita mengatakan kita semakin maju dengan bioteknologi tetapi bagi negara Eropah telah beralih kepada nanoteknologi akhirnya kita tetap ketinggalan dibelakang.

Jadi untuk memajukan bidang penyelidikan kajian dan penyelidikan akan dibuat berdasarkan keadaan Negara Dunia Ketiga. Contoh, USM menjadikan pisang sebagai bahan kajian. Setiap pusat pengajian di USM akan memikirkan bagaimana produk pisang mampu diketengahkan atau dikomersialkan..sama ada dari sudut ubat ubatan oleh School of Pharmacy, pemasaran oleh Ekonomi (School of Social Science), bahan untuk binaan oleh HBP (School of Housing Building & Planning), menghasilkan produk pisang yang terbaik oleh School of Biology dan pelbagi produk lain melalui pisang oleh pelbagai school (pusat pengajian) di USM. Malah kini produk tepung pisang telah mula dipasarkan hasil daripada kajian pensyarah di USM.


Jadi disebabkan itu tokoh akademik daripada luar negara akan dibawa masuk ke USM. Prof Muhammd Syukri dalam usrah tersebut menyebut tokoh-tokoh daripada seluruh dunia yang bakal dijemputnya..

Namun satu nama yang tidak disebutnya..
“Prof, kenapa kita tak jemput Yusuf Al-Qardhawi?” saya menyuarakan pendapat saya kerana ingin benar saya menjadi salah seorang daripada anak murid tokoh ulama itu.

“Bukan tak mahu bawa..tapi Yusuf Qardhawi adalah antara pencorak politik di Malaysia. Sewaktu Anwar dituduh liwat..Yusuf Qardhawi yang tidak mengizinkan Anwar berikan DNA untuk dianalisis. Kita tak mahu terlibat dengan isu politik. Sebab nanti susah..”

Jawapan yang diberikan oleh prof mengecewakan saya. Prof tidak salah yang salah adalah mereka yang lebih berkuasa. Disebabkan politik bidang akademik menjadi mangsa keadaan. Kadang-kadang kita tidak dapat membezakan antara isu politik dan isu agama. Walaupun politik dan agama suatu perkara yang sama tidak boleh dipisahlan dan seharusnya seiringan tetapi janganlah disebabkan kebenaran perkara tersebut menjadi halangan kepada kebenaran yang seterusnya berlaku…

 
3 Comments

Posted by on October 17, 2008 in Ragam Kehidupan

 

I’m a lion king..

Hari ini kita cerita tentang anak singa yang baru dilahirkan tetapi ditakdirkan oleh Allah S.W.T ibu singa tersebut mati dan takdir Allah S.W.T juga mengurniakan anak singa tersebut dengan ibu angkatnya yang baru tetapi bukan dikalangan singa sebaliknya kambing.
Anak singa tersebut tidak merasa janggal kerana makhluk pertama yang dilihatnya setelah membuka mata adalah ibu kambing. Jadi hiduplah anak singa tadi dikalangan keluarga kambing. Kehidupannya seperti kehidupan seekor kambing sehinggalah kepada makanannya malah suaranya juga seperti kambing.

Pada suatu hari…sedang anak singa tadi bermain-main dengan adik beradik angkatnya tiba-tiba mereka didatangi oleh seekor serigala. Pada mulanya serigala tersebut takut kerana melihat adanya anak singa di situ. Tetapi apabila melihat kelakuan anak singa tersebut seperti kambing, serigala tadi merasakan anak singa tersebut tidak akan mampu mencederakannya.

Kemudian takdir Allah S.W.T salah seekor adik beradik angkatnya diterkam oleh serigala itu. Ibu angkatnya sangat marah kepada anak singa tadi kerana tidak melawan serigala tersebut. Patuhnya arahan daripada ibu angkatnya tadi membuatkan si anak singa cuba melawan. Anak singa cuba menendang-nendang serigala tadi tetapi tidak berjaya dan akhirnya terbunuh anak kambing yang diterkam oleh serigala tadi.

Peristiwa tersebut berulang kembali. Tetapi kini yang diterkam oleh serigala tersebut ialah ibu kambing. Ibu kambing sekali lagi meminta anak singa tersebut berlawan dengan serigala. Tetapi setelah berlawan dengan serigala tersebut, anak singa tadi cedera parah. Ditakdirkan Allah juga tiba-tiba di puncak bukit terdengar bunyi ngauman seekor singa yang sangat kuat. Bunyi tersebut menyebabkan serigala tadi terus lari.

Anak singa tadi merasa pelik..”kenapa aku tidak boleh buat macam tu?”
Singa yang mengaum tadi menghampiri anak singa tadi “You are lion..but what happen to you? You are a king in the jungle” (singa pandai cakap Bahasa Inggeris …jangan main-main)
“I don’t know..saya tak tahu pun saya singa” memanglah anak singa tadi tidak tahu sebab dia tak pernah tengok rupa dia. Yang dia tengok muka mak dan adik beradik angkat dia yang semuanya kambing.
Akhirnya singa tadi membawa anak singa tersebut ke tepi sungai. Di tepi sungai barulah anak singat tadi tahu yang dia adalah seekor singa.

Kita umat Islam sebenarnya telah diberi kekuatan seperti anak singa tadi. Kita tahu yang kita ada kekuatan. Kalau anak singa tadi dia tak tahu yang dia ada kekuatan. Selepas dia tahu dia cuba berlawan dengan serigala tetapi tidak berjaya sehingga hampir-hampir membunuhnya. Sebab apa berlaku macam tu? Sebab anak singa tadi walaupun dia tahu dia tidak ada strategi untuk berlawan dengan musuhnya.

Kita ada Allah…golongan bukan Islam tidak ada Allah..tetapi mengapa mereka lebih kuat daripada kita. Dalam segala bidang mereka nombor satu…orang Islam agak-agak nombor berapa?

Kita tahu yang kita ada kekuatan tapi kita tidak menggunakan kekuatan yang kita ada. Strategi yang kita atur selalunya tidak tepat. Tidak kena pada sasaran..golongan bukan Islam menyerang minda orang Islam dengan pelbagai cara dan dakyah…tapi kita?…apa yang kita buat untuk lawan kembali. Selalunya kita sentiasa duduk di bahagian pertahanan jarang sekali kita menyerang.

Bukti sekeliling kita telah nyata bahawa kita lemah…tetapi kita hanya mengikut arus lemahnya kita tadi. Contoh paling mudah..pelajar bukan Islam selalu berada di golongan pelajar yang cemerlang. Tetapi kita biarkan golongan tersebut terus menguasai title itu…sampai bila? Mungkin antara kita ada berpendapat..”Tak apelah, akhirat nanti kita akan menjadi golongan yang paling mulia” ya..memang betul tapi kita harus ingat. Kita terdiri daripada sudut-sudut Islam..jadi kita harus mempertahankan Islam itu dari sudut kita. “…Islam itu tinggi, tiada yang tinggi selainnya”.

 
Leave a comment

Posted by on October 10, 2008 in Usrah ISDEV