RSS

Wisata (Perlancongan) Spiritual Tsunami

13 Oct

Bagi saya Acheh bukanlah satu tempat perlancongan, bukan tempat untuk bersuka-suka atau berseronok-seronok. Sebaliknya Acheh adalah satu tempat yang dijadikan oleh Allah s.w.t untuk memperbaharui iman manusia, yang ada kalanya menaik dan ada kalanya menurun.
Sebetulnya terdapat 14 perkara yang sempat saya catatkan berkaitan khusus berkenaan dengan peristiwa tsunami di Acheh dan beberapa hal lain yang tidak tercatat dalam catatan saya. Saya berhasrat untuk berkongsi semuanya dengan anda. Tetapi saya tidak pasti sama ada dapat menceritakan semuanya, sesetengahnya sahaja atau langsung tidak berkesempatan untuk menceritakannya memandangkan keterbatasan waktu dan kekalutan rutin harian yang ada. Insya Allah, entry akan datang saya akan cuba menceritakan perkara-perkara tersebut satu persatu.

Apapun Acheh merupakan tempat yang cantik. Pantai yang bersih dan bukit bukau yang menghijau menghiasi lanskap semula jadi di Acheh. Pembangunannya lebih tersusun berbanding sebelum berlakunya tsunami. Infrastrukturnya sama ada jalan raya, lapangan kapal terbangnya, perumahannya dan pelbagai perkara lain adalah lebih baik jika dibandingkan dengan infrastrukur yang terdapat di Medan.Tsunami telah banyak merubah Acheh. Merubah konflik politik diantara GAM (Gerakan Acheh Merdeka) dengan TNA (Tentera Negara Acheh) dan cara berfikir penduduknya, pembangunannya, geografinya dan pelbagai lagi perkara lain.

Sebahagian pantai dan daratan Acheh dari kapal terbang Firefly.
Gambar tidak berapa cantik memandangkan hanya menggunakan kamera handset.

Rahmat di sebalik peristiwa tsunami tiada siapa yang tahu melainkan-Nya. Acheh merupakan bumi bertuah. Semoga rahmat Allah s.w.t sentiasa mengiringi Acheh.

Advertisements
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: