RSS
Aside
02 Apr
Komputer kita boleh kita selalu upgrade. Tetapi pendidikan anak-anak kita selalu terlupa upgrade.rade.

Komputer kita boleh kita selalu upgrade. Tetapi pendidikan anak-anak kita selalu terlupa upgrade.

Renew, update, upgrade and whatever word yang seangkatan dengannya, selaku individu yang berstatus ibu atau bapa, anda perlu melakukannya untuk kebaikan dan kesejahteraan anak anda. Adalah amat memelikkan apabila teknologi yang kita miliki seperti komputer, I-Pad, laptop, telefon dan sebagainya mampu kita upgrade supaya ia mengikut peredaran zaman tetapi untuk anak-anak, kita gagal melakukannya. Selalunya yang kita upgrade atau update, pakaian, makan minum dan permainan mereka. Tetapi dari sudut pentarbiyyahan atau pendidikan kita gagal untuk berbuat demikian.

Masa yang sangat pantas bergerak ditambah pula dengan dunia teknologi yang sangat pantas berkembang tidak lagi mengizinkan ibu bapa hanya mendidik anak mereka dengan cara mereka berdasarkan zaman mereka. Bahkan hal ini telah diingatkan oleh Saidina Ali;

“Didiklah anak-anak kamu mengikut zaman mereka dan bukan zaman kamu dilahirkan”.

Contoh paling mudah, ibu bapa akan dikatakan ketinggalan zaman sekiranya masih mendidik anak mereka membaca dengan memperkenalkan huruf. Pada masa ini sukatan pelajaran peringkat sekolah telah berubah daripada memperkenalkan huruf kepada memperkenalkan bunyi huruf. Huruf yang saya maksudkan di sini adalah termasuk huruf hijaiyah / jawi (ا, ب,ت) atau rumi (A, B, C). Ia dinamakan Kaedah Fonik/ Fonetik bagi bahasa Melayu atau bahasa Inggeris. Bagi huruf hijaiyah, huruf tersebut terus diperkenalkan dengan baris tanpa memperkenalkan huruf-hurufnya. Ini bermakna anak-anak terus dapat membaca berdasarkan bunyi huruf bukan lagi perlu mengeja.

Berdasarkan penelitian saya telah terdapat kaedah terbaru dengan mengabungkan kaedah membaca berdasarkan mengeja dengan kaedah foneik (klik sini). Jadi, sekiranya ibu bapa masih menggunakan kaedah lama mengajar anak mereka membaca, ia bukan sahaja membazir masa dan tenaga anda tetapi ia juga akan merugikan anak anda.

Oleh itu, upgrade selalu pengetahuan anda tentang dunia anak-anak anda. Perlu kita ingat dunia mereka akan lebih mencabar daripada dunia yang kita lalui sekarang. Jadi persediaan yang anda lakukan terhadap mereka juga seharusnya perlu jauh terkehadapan berbanding kita.

 

Jadi tidak hairanlah ramai ibu bapa yang berusaha memberi pendidikan terbaik kepada anak-anak mereka bukan sahaja di rumah tetapi setelah mereka mula bersekolah sebagaimana Ust Hasrizal;

Jika kita perlukan satu sebab Duniawi untuk menjadi kaya, jadikanlah pendidikan anak-anak sebagai salah satu daripadanya. Saya mulakan kerjaya di Malaysia dengan gaji RM800 sebulan semasa sudah ‘beranak dua’ dan bekerja keras agar menjelang usia mereka 7 tahun, mereka tidak saya serahkan kepada pendidikan percuma yang diformulakan oleh sebuah pemerintahan IGNOCRACY. Kerajaan yang mahu mengekalkan kelumpuhan berfikir rakyat (IGNORANCE). Pendidikan anak-anak adalah JIHAD. Duit adalah senjata kasar, di samping AZAM sebagai senjata halus.

Abi Perlu Update, Ummi Perlu Upgrade

Advertisements
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: