RSS

Ibrah Seorang Pengembara

04 Feb
Makan Tengahari di South Bank, Brisbane Australia

Makan Tengahari di South Bank, Brisbane Australia

Jika dulu di usia kanak-kanak dan remaja, saya suka aktiviti lasak. Suka mengembara. Mendaki gunung juga bukit. Meredah paya, sungai, air terjun juga laut. Memancing dan lain-lain. Berkebun dan bercucuk tanam. Semuanya ditemai ayah. Tetapi itu dahulu.

Aktiviti lasak tersebut telah lama saya tinggalkan. Saya tidak lagi berpeluang untuk melakukan perkara-perkara tersebut lagi. Namun, ia bukan alasan untuk memadamkan minat saya itu. Masih lagi suka mengembara tetapi dari sudut yang berbeza. Kalau dulu saya sendiri akan mendaki gunung dan bukit. Tetapi kini saya berpeluang membaca pengalaman individu lain yang Allah beri peluang luas kepada mereka. Melihat perspektif individu lain dalam minat yang sama. Membaca travelog kehidupan mereka. Melihat foto-foto mereka.

Kata orang semakin jauh kita mengembara, semakin luas pengalaman kita tentang kehidupan. Ya, memang benar. Mengembara membuatkan kita banyak bersabar. Melatih kita untuk tidak merungut dengan kepayaan. Melatih kita untuk mengejar waktu yang masih tersisa. Semuanya perlu dilakukan dengan pantas. Mengembara, tiada jalan mudah. Semuanya ditempuh dengan kepayahan.

Namun, dalam kepayahan itu mengajar saya erti bahawa hidup yang kita sedang tempuh ini merupakan hidup yang payah. Berdepan dengan pelbagai manusia. Ada yang bertopeng, ada yang jujur, ada yang tabah, ada yang penipu, ada yang.. ahhh.. macam-macam perangai manusia.

Ya, Allah, ya Tuhanku. Tabahkanlah aku dan zuriat keturunantu mengharungi dunia yang diselubungi pelbagai fitnah ini. Jauhkanlah kami daripada fithan dunia, fitnah di kubur dan fitnah di Padang Mahsyar nanti.

Advertisements
 

Tags:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: